top of page

dr. Emőd Péter

Művészeti újságíró, műtárgypiaci szakértő
 

Emőd Péter az artPortál szerkesztője, írásai gyakran olvashatók a HVG, a Műértő, a MúzeumCafé hasábjain is. Kiemelten foglalkozik a nemzetközi műkereskedelemmel és a műtárgyhamisítás kérdéseivel, részt vesz a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás elleni munkabizottságának munkájában. Rendszeresen előad a Kortárs Műgyűjtő Akadémián, a KOGART festménybecsüs tanfolyamán, a műtárgy.com konferenciáin és egyéb rendezvényein, az artPortal tanfolyamain.

Kónya Béla Tamás

Osztályvezető, Műtárgyvédelmi és Restaurátor Osztály

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

 ​

2008 óta a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteménykezelési és műtárgyvédelmi stratégiájának felelőse. Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában abszolutóriumot szerzett. Kutatási területe a médiaművészet megőrzésének elméleti és gyakorlati lehetőségeivel foglalkozik.

2006-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett kőszobrász-restaurátor, valamint művészettörténet és vizuális tanár (MA) szakokon. Ezt követően a Szépművészeti Múzeumban dolgozott, ahol az Egyiptomi Gyűjtemény számára műtárgyakat restaurált és részt vett az időszaki kiállítások műtárgyvédelmi tevékenységében.

A Ludwig Múzeumban főbb tevékenységei közé tartozik a kortárs művészet (hagyományos és médiaművészeti alkotások) restaurálása és megőrzése területén folytatott módszertani kutatás. Nemzetközi tudományos tevékenység előmozdítása a műtárgyvédelem és restaurálás területén: projektek, konferenciák szervezése. Gyűjteményi raktárak, műtárgyakkal kapcsolatos logisztikai feladatok, irányítása. Előadói és oktatói tevékenység a Ludwig Módszertani Központban, az MKE Doktori Iskola és a Magyar Nemzeti Múzeum tanfolyamain, valamint a felsőfokú restaurátorképzésben. Hazai és nemzetközi műtárgykölcsönzések, valamint időszaki és állandó kiállítások szervezésének koordinálása.

Kollmann Szilvia

ügyvezető műtárgy.com

 ​

közgazdász, művészettörténész, festménybecsüs; 9 éves multinacionális banki tapasztalattal és több mint 10 éves műtárgypiaci tapasztalattal rendelkezik. 2011-ben alapította és azóta vezeti a műtárgy.com vezető műkereskedelmi és művészeti hírportált. A Műtárgyak Éjszakája fesztivál igazgatója, a Műtárgybefeketés.hu projekt vezetője, a Műtárgybefektetési konferencia főszervezője és az ART ADVISORY Budapest vezető tanácsadója. A magyar aukciós piac című kiadvány kiadója.

Spengler Katalin

Műgyűjtő, a párizsi Centre Pompidou Kelet-európai, valamint Fotó Akvizíciós Bizottságának alapító tagja.
2013 óta közreműködik a londoni Tate Modern Orosz és Kelet-Európai Akvizíciós Bizottságának munkájában. A műgyűjtést 1992-ben kezdte klasszikus modern alkotásokkal, 1996-tól kortárs műveket gyűjt férjével, Somlói Zsolttal.

Szakújságíróként, szerkesztőként a 90-es évek közepétől szakterülete a kortárs műtárgypiac, csaknem húsz évig a Műértő munkatársa volt. Számos cikket publikált a műkereskedelemről szaklapokban, magazinokban. A The Budapest Business Journal’s Contemporary Art in Hungary című kétnyelvű kortárs művészeti kiadvány köteteinek szerkesztője, a Galéria Café című képzőművészeti rádióműsor szerkesztő-műsorvezetője volt. Kortárs képzőművészeti és design kiállításokat nyit meg, művészeti tanácsadóként is dolgozik. A legbefolyásosabb magyar nők Forbes listáján a kultúra területén a 2. legbefolyásosabb 2017-ben.

Sergey Glekov

műtárgypiaci szakértő

Skate’s Art Market Research kutatásvezetője volt, ahol piackutatással, piaci elemzések írásával és a műtágypiac teljesítményének a mérhetőségével foglalkozott. Munkájában a műtárgypiac gazdasági elemzésére specializálódott. Alkalmazott matematikus és Budapesten végezte el a CEU Business School MBA képzését.

Martos Gábor

Művészeti író; 2016-os nyugdíjba vonulásáig a MúzeumCafé főszerkesztője

2000 óta foglalkozik a műkereskedelem elméleti kérdéseivel – ebből a témakörből 2011-ben az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájában, Magyarországon elsőként, tudományos fokozatot is szerzett –, és ezzel részben kapcsolatban műgyűjtés-történettel. Ezekről a témákról több száz cikket írt hazai és külföldi lapokba, írt-szerkesztett képzőművészeti albumot, kiállítási katalógusokban, múzeumi évkönyvekben jelentek meg írásai; számos kortárs képzőművészeti kiállítást rendezett és/illetve nyitott meg; rendszeresen tart előadásokat ezekben a témákban; a Kortárs Műgyűjtő Akadémia tanára. 2013-ban a Typotex Kiadónál jelent meg Műkereskedelem – Egy cápa ára című, a műkereskedelem kulisszatitkaiba bevezető munkája, 2014-ben ugyanott A tőzsdeügynök képei – Egy ismeretlen magyar műgyűjtő és kollekciójának története című kötete.

Sipos Tünde

Művészettörténész, kurátor 

Sipos Tünde 2012 óta dolgozik a magyar művészeti szcéna különböző területein: műtárgy- és ékszerbecsüsként a korábbi Biksady Galéria és Aukciósházban, jelenleg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Rendszeresen publikál hazai művészeti magazinokban (Műgyűjtő, MúzeumCafé, Artlocator, KULTer.hu, kortarsonline.hu) Részt vesz kortárs művészeti programok szervezésében, mint a Nyitott Műtermek Délutánja vagy a Budapest Artweek, melyek keretében műterem látogatásokat és tárlatvezetéseket is tart.

Kovács Krisztina

Művészettörténész
2002 és 2008 között az ELTE művészettörténet szakán végezte tanulmányait, 2007-ben ösztöndíjjal a perugiai Universitá degli Studin tanult. 2005 és 2013 között a Szépművészeti Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának külsős munkatársa. 2013 óta galéria marketinget és kommunikációt tanít a Werk Akadémia Képzőművészeti Menedzser képzésén. 2008-ban felvételt nyert az 1990-ben, Magyarország egyik első kortárs magángalériájaként alapított Várfok Galériába, melynek 2016 januárja óta a művészeti vezetője.

Molnár Annamária

Közgazdász, kurátor, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója, az Európai Galériák Szövetségének (F.E.A.G.A.) igazgatósági tagja. 2011 és 2014 között a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének elnöke, 2013 és 2015 között a barcelonai Talking Galleries nemzetközi galériás platform igazgató tanácsának tagja volt. A MOM Parkban 7 évig rendezett kortárs installációs kiállítássorozatot, mely projekt 2009-ben a MOM Parkkal közösen Summa Artium Díjat nyert. 2011 óta a galéria számos jelentős nemzetközi művészeti vásáron szerepel rendszeresen, úgy mint az  Artissima, a Viennacontemporay, az ARCOmadrid, a The Armory Show, New York vagy az Art Brussels vásárokon.

2013 júniusában a közép-kelet európai régióból elsőként Molnár Ani elnyerte a F.E.A.G.A. által alapított ‘Innovation and Creativity’ fiatal galériáknak járó díjat Baselben.

Petrányi Zsolt

Művészettörténeti tanulmányainak befejezte után kezdett el kortárs művészettel foglalkozni, 1996-ban. Pályáját a Magyar Nemzeti Galéria munkatársaként kezdte, de a Műcsarnok munkatársaként lett kurátor. 2001-2005-ig a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet művészeti vezetője. 2005-2011-ig újra a Műcsarnokban dolgozik, igazgatóként. Ekkor nagyszabású egyéni kiállításokat rendez a világ ismert művészeinek, mint Luc Tuymansnak, Michael Borremansnak vagy Thomas Ruff-nak. 2011-től a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője. 2003-ban és 2017-ben volt a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kurátora, első alkalommal a Kis Varsó művészcsoport „Nefertiti teste” című művét mutatta be, tavaly pedig Várnai Gyulával a Peace on Earth című projekttel szerepelt.

Tűzkő Péter

BÁV Zrt, műkereskedelmi üzletágvezető

Please reload

bottom of page