top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Még nincsenek címkék.

A VILÁG MŰTÁRGYPIACA 2016-BAN

Most jelent meg a világ egyik vezető művészeti vásárának, az Art Baselnek, és az egyik vezető pénzügyi szolgáltató cégének, az UBS-nek a közös, The Art Market 2017 című elemzése, és a műtárgy.com Magyarországon elsőként, ennek az eredményeiből szemezgetett. Ennek az elemzésnek az eredményei szerint 2016-ban a műtárgypiac forgalma globálisan 56,6 milliárd dollár volt. Természetesen a különböző elemzések mind máshogy becslik meg az összforgalmat, de ez egy tipikus érték, a TEFAFpéldául tavaly 64, idén pedig 45 milliárdosra becsülte ezt.

A Globális műtárgypiac forgalma 2006-2016

Az Art Market 2017 riport szerint 2016-ban 5%-kal csökkent a műtárgypiaci tranzakciók száma, míg az összforgalom 11%-kal esett vissza. Ezen belül az aukciós piac egy nagyobb, 26%-os visszaesést könyvelhetett el, míg a műtárgykereskedők és galériák egy szolid, 3%-os növekedéssel zárták az évet. Ennek következtében ma már az utóbbi szektor teszi ki a műtárgypiaci forgalom 57%-át. Miközben a piaci torta csökken, még tovább is koncentrálódott. Ma már a világ műtárgyforgalmának 81%-át három országban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kínában bonyolítják le. Ezen belül pedig az USA a legnagyobb, a globális forgalom 40%-át kitevő szelet, míg a szigetország 21%-kal, Kína pedig 20%-kal bír.

A globális műtárgypiac forgalmának megoszlása országok szerint

Ha a galériás eladásokra koncentrálunk, akkor azt láthatjuk, hogy az eladások 51%-a a galériában zajlik, a 41%-uk a művészeti vásárokon, míg 8%-uk ma már az online térben. A művészeti vásárok összforgalma így 13,3 milliárd dollár körül alakult, ami 5%-os növekedést jelent a tavalyi évhez, és 57%-osat 2010-hez képest. Így megkockáztathatjuk, hogy az elmúlt éveknek az online kereskedelem mellett ez a legfelívelőbb műtárgypiaci formája.

A művészeti vásárok forgalmának növekedése 2010 és 2016 között

Az aukciós piac 26%-os visszaesésének a legnagyobb vesztese a drágább, 1 millió dollár feletti művek piaca volt, ahol 34%-os volt a visszaesés, sőt, a legdrágább művek esetében 53%-os. Ehhez képest az 1 millió dollár alatti műtárgyak piaca csak 22%-kal esett vissza. Mindennek ellenére 2010-hez képest 2016-ra 73%-kal nőtt az 1 millió dollár felett leütött művek száma, ami háromszor gyorsabb növekedés, mint az alsó- és középkategóriás műtárgypiac tranzakcióké. A legsokkolóbb adat az aukciós piacról az, hogy az összforgalomnak a felét jegyzi a művészek legismertebb 1%-a, és ugyanígy csak a művészek 1%-a az, akinek a művét 1 millió dollár felett ütötték le. Amennyiben korszakonként nézzük a műtárgypiacot, akkor a II. világháború utáni művészet a legdominánsabb, ami a tranzakciók 37%-át és az összforgalom 52%-át tette ki. Azonban, 2016-ban ez a piac is visszaesett, az összforgalma 18%-kal csökkent 2015-höz képest. Az 52%-ot kitevő kortárs szegmens mellett 23%-kal áll a modern (főként 19. századi végi és a 20. század első felében keletkezett művészet), míg a régi mesterek forgalma összesen 13%-ot tett ki. Ennek ellenére az utóbbi szegmens volt az egyetlen művészettörténeti korszak, aminek az eladásai 2016-ban emelkedtek, pontosan 5%-kal. Az online műkereskedelem forgalma 2016-ban konzervatív becslések szerint 5 milliárd dollár körül volt, és 2016-ban 4%-os növekedést realizált, ami egy nagy eredmény a komoly visszaesést produkáló piaci környezetben. Ennek következtében a globális műtárgypiac forgalmának 9%-a ma már az online világban bonyolódik, sőt ennél is fontosabb, hogy ez az új vevők bevonzásának a legfontosabb terepe. 2016-ban a galériás piacon az online tranzakciók 56%-ánál olyan volt a vevő, aki sosem járt a galériában és nem találkozott vele egy művészeti vásáron. Bár az online műtárgypiac tradicionálisan a megfizethetőbb szegmensekben hódít, 2016-ban mintha ez is változott volna, és ma már egyre nagyobb részét teszik ki az online forgalomnak a drágább alkotások.

Az online műtárgypiac forgalmának megoszlása 2015-ben és 2016-ban

A becslések szerint ma a világon összesen 310 ezer műtárgypiaci cég működik, 95%-uk a galériás, 5%-uk pedig az aukciós piacon. A műtárgypiac körülbelül 3 millió embert foglalkoztat, és áttételesen még további 300 ezer munkahelyet hozott létre. szerző: műtárgy.com ...

#AudienceEngagement #Blog

bottom of page