top of page

A NEMZETKÖZI AUKCIÓK SZTÁRJAI 2017-BEN

A 2017-es év számos izgalommal szolgált mind a hazai, mind a külföldi aukciós fronton. Az év sztárja egyértelműen Leonardo da Vinci Salvator Mundi festménye, amely a maga 450 millió dolláros árával minden korábbi rekordot megdöntött. Azonban a Salvator Mundin túl is voltak kiemelkedő pillanatai a nemzetközi műtárgypiacnak, amelyeket az év végén érdemes felidéznünk. Ebben segít a műtárgy.com a The Art Newspaper nyomán.

Impresszionista és modern Top 5

Az impresszionista és modern piac újbóli erősödést mutatott a 2017-es aukciós szezonban, két gyengébb év után, amelyek során hiány volt a főművekben.

Gustav Klimt: Bauerngarten, 1907

Márciusban Klimt Virágoskert c. festménye Londonban jóval a becsült ár felett, 64,4 millió dollárért kelt el. Az aukció minden idők legmagasabb összbevételét hozó árverése volt a városnak. Néhány hónappal később a Christie’s igazi ritkaságot bocsájtott árverésre New Yorkban, egy Brancusi bronzszobrot, ami 57,3 millió dollárért talált gazdát. Az aukciósház november 13-ai estje 479,3 millió dolláros összbevételével az előző évet megduplázta. Az eredményhez jócskán hozzájárult a lista két első helyezettje, Léger és van Gogh. Mindkét mű új rekordot állított be festője életművében. és mindkét festmény valószínűleg ázsiai gyűjtőhöz került.

Régi mesterek Top 5

Nem kérdés, a kategória abszolút „győztese” a Salvator Mundi (ami azonban Háború utáni és kortárs aukción kelt el). Kiemelnénk továbbá a lista második helyezettjét, Fracesco Guardi a velencei Rialto-hidat ábrázoló festményét, amely remek állapotban van és másodszor szerepel aukción.

Francesco Guardi, Velence, a Rialto-híd a Palazzo dei Camerlenghi-vel, 1760-as évek közepe

Habár a Régi mesterek általában kisebb érdeklődésre tartanak számot, mint a modern, illetve kortárs társaik, 2017 jó év volt a számukra is, több festmény bukkant fel olyan gyűjteményekből, ahol évtizedek óta rejtve volt. Például a lista harmadik helyére befutó Turner mű, amely 1965 óta ugyanazon kollekció részét képezte.

Háború utáni és kortárs Top 5

A kortárs piac meghatározó alakja 2017-ben Jean-Michel Basquiat volt, mind az aukciókon, mind a privát kereskedelemben. Májusban egy japán gyűjtő, Yusaku Maezawa vásárolta meg a festő több mint 30 év után a piacra kerülő, cím nélküli festményét. A vásárlás új rekordot állított be az életműben, megduplázva a korábbit, amely szintén Maezawa vásárlásához fűződik.

Jean-Michel Basquiat, Cím nélkül, 1982

Andy Warhol második helyen szereplő Hatvan Utolsó vacsorája egy aukción szerepelt a Salvator Mundival.

Fotográfia Top 5

Korábban már írtunk róla (itt), hogy a fotográfia, mint műtárgy, jelentős erősödést mutat, egyre kedveltebb a gyűjtők körében. Man Ray továbbra is magasan vezeti a klasszikus mezőnyt, Noire et Blanche c. munkája a rá jellemző módon stílusos, elegáns, ám mégis nyugtalanító. A bohém múzsa, Kiki de Montparnasse arcát láthatjuk megjelenni az afrikai törzsi maszkban is. A fotográfiát először 1926-ban, a francia Vogue-ban publikálták. A Christie’s Paris aukcióján eladott példány egyike a legkorábbi 24 példánynak, 1926-ban egy francia divattervező és gyűjtő, Jacques Doucet vásárolta meg, később a divatkereskedő Suzanne Talbot tulajdonában volt. 2007-ben a kép egy korai kópiája 396 ezer dollárért kelt el, látható tehát, hogy mennyit nőtt az értéke egy évtized alatt.

Man Ray, Noire et Blanche, 1926

Áttekintve a 2017-es év eredményeit, kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat a piac számára 2018.

Forrás: The Art Newspaper

Szerző: műtárgy.com


bottom of page